header banner
Default

Deze twee blockchains hebben momenteel de overhand op de cryptomarkt


Ethereum en Tron controleren samen 88 procent van de markt voor transactiekosten, zo blijkt uit de data van Bloomberg-analist Jamie Coutts. In de eerste helft van 2023 was de blockchain van Ethereum goed voor 743 miljoen dollar aan transactiekosten en haalde Tron 282 miljoen dollar aan transactiekosten op; terwijl Bitcoin het met een magere 80 miljoen dollar moest doen.

Ethereum en Tron zijn de baas?

Op het moment van schrijven zijn er ongeveer 200 smart contract en Proof-of-Stake blockchains. Het meerendeel van de transactiekosten van die blockchains wordt echter opgeslokt door Ethereum en Tron, wat betekent dat het marktaandeel van de rest op dit moment verwaarloosbaar is.

📊 According to data from @DefiLlama, there are roughly 200 smart contract/PoS #blockchains. Astonishingly, 88% of all transaction fees over the past year came from just 2 chains. This leaves the remainder to compete for a mere 12% with $ETH L2s increasing their share at a rapid… pic.twitter.com/UhdEAoISKB

— Jamie Coutts CMT (@Jamie1Coutts) October 7, 2023

Ook de zogenaamde tweede-laag blockchains die bovenop Ethereum draaien halen volgens Jamie Coutts in een razend tempo marktaandeel binnen.

De grote uitdaging voor de meerderheid van de Proof-of-Stake blockchains is volgens Coutts dat er teveel blokruimte aanwezig is, dat ze met een inflatoir uitgifteschema van de tokens kampen en dat het niet duidelijk is hoeveel tokens er in omloop zijn.

Hoe meer blokruimte er aanwezig is, hoe meer transacties per seconde een blockchain kan verwerken; maar dat betekent ook dat de transactiekosten lager uitvallen. Dat laatste zorgt voor een lagere ‘omzet’ voor deze blockchains.

Goedkope transacties op Ethereum

Ondanks dat Ethereum momenteel heerst op de markt voor transactiekosten, vallen de kosten voor een transactie op de blockchain van Vitalik Buterin steeds lager uit. Momenteel betaal je voor een gemiddelde Ethereum-transactie nog 1,15 dollar, zo weet Jamie Coutts van Bloomberg te vertellen.

Hoewel Bitcoin een stuk minder transactiekosten genereert, is het belangrijk om te onthouden dat de blockchain van de grootste munt van de markt een andere functie dient dan die van Ethereum en Tron.

Bitcoin is niet gebouwd voor applicaties, maar puur om te fungeren als een store of value. Een digitale vorm van cashgeld met een betrouwbare schaarste van 21 miljoen eenheden.

Op dit moment is Bitcoin nog allesbehalve doorgebroken als betaalmiddel en gebruiken mensen de digitale munt vooral als een spaarmiddel, wat betekent dat ze weinig tot geen transacties hoeven te doen. Dat verklaart ook waarom Bitcoin weinig transactiekosten ophaalt ten opzichte van bijvoorbeeld een Ethereum.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Ethereum of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Sources


Article information

Author: Terry Morales

Last Updated: 1698149042

Views: 647

Rating: 4.7 / 5 (90 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terry Morales

Birthday: 2012-01-13

Address: 659 Schaefer Plaza, Rubioborough, KS 04626

Phone: +4142971683432449

Job: Article Writer

Hobby: Camping, Reading, Crochet, Basketball, Telescope Building, Magic Tricks, Stamp Collecting

Introduction: My name is Terry Morales, I am a cherished, brilliant, daring, unreserved, striking, accessible, expert person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.